Translate      Lyssna    Kontakt     

Att vara hyresgäst


Adressändring

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket www.skatteverket.se/flytta så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring www.adressandring.se

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror, det hittar du på ditt hyresavtal.

Badrum

Det är ej tillåtet att borra nya hål i väggarna, det kan bli fuktskada. Våra lägenheter har dusch, ej badkar.

Balkong/blomlådor

Om du har balkong, tänk på att inte skaka mattor från den. Det är trevligt med blomlådor, men vattna försiktigt, annars kanske det rinner ner till den som bor i lägenheten under. Blomlådor ska placeras på insidan av räcket.

Bassäng eller studsmatta

Då det är vi som har ansvaret vid en olycka, kan vi inte tillåta att bassänger eller studsmattor ställs upp på våra bostadsområden.

Bilar

Kör inte in på bostadsområdet med bil. Barn ska kunna vara ute och leka. Avställd bil får endast stå på egen hyrd parkeringsplats. Du får inte tvätta bilen på gården, läs mer

Diskmaskin

Ska installeras fackmannamässigt.

Fåglar

Det är inte tillåtet att mata fåglar.

Förråd

Dina saker ska vara inlåsta i förrådet. Står det saker utanför eller i källargångar kommer dessa att tas bort av vår personal. Tänk på att ha ett godkänt hänglås. Ställ inte saker direkt på golvet, då det kan bli fuktigt där.

Grillning

Du får inte grilla på balkongen/uteplatsen. På gården kan det vara ok, om du inte står för nära fasaden eller andra träväggar. Röken får inte störa grannarna.

Hyran ska betalas i tid

Hyran betalar du i förskott, den sista mars för hela april osv. Betalar du inte i tid kommer ett inkassokrav med ränta. Händer detta flera gånger kan du bli uppsagd från lägenheten. Hör av dig till oss om du får problem så kanske vi kan lösa detta tillsammans.

Kyl/Frys

Du får inte ansluta en extra kyl/frys i förrådet.

Larm

Du får installera larm, men du måste återställa vid flytt.

Markis

Du får inte sätta upp markis utan skriftligt godkännande av fastighetschefen.

Nedskräpning

Om du slarvar med sopsorteringen eller ställer någon trasig möbel på gården, i trapphuset eller i källaren blir du debiterad 500 kr/gång.

Ohyra

Om du får ohyra i lägenheten, kontaktar du vår felanmälan. Gör det omgående så att inte ohyran sprider sig.

Parabol

Får inte sättas upp utan skriftligt godkännande av fastighetschefen. Vi ser helst att du ansluter dig till Hedemora Stadsnät.

Permobil

Om du har permobil tar du kontakt med vår uthyrningsavdelning, tel 0225-343 32 eller 0225-343 33. Du måste få ett godkännande av oss var du får ställa permobilen och var den kan laddas (50 kr/månad).

Rökning

Du får inte röka i trapphuset eller i allmänna utrymmen, t ex tvättstugan. Du som är rökare ska alltid ta hand om din fimp. Visa hänsyn till grannarna om du röker på din balkong/uteplats eller på en gemensam balkong. Det bästa är att gå iväg från fastigheten.

Sopsortering

Vi hänvisar till Hedemora Energi som har mycket information på deras hemsida. Det finns också en bra sopsorteringsguide på www.dalaavfall.se

Staket

Du får inte sätta upp staket runt din uteplats utan skriftligt godkännande av fastighetschefen.

Störningsärende/Visa hänsyn till grannarna

Efter kl 22 ska det vara tyst i lägenheten, men du ska alltid visa hänsyn till grannarna under hela dygnet. Om du ska ha en fest är det bra att prata med grannarna om detta. Vid upprepade störningar, kan du bli uppsagd från lägenheten. Du är även ansvarig för dina besökare. Om Securitas åker ut och konstaterar störning i din lägenhet blir du debiterad 1 200 kr.

Trapphus

Du får inte ha några saker i trapphuset. Det hindrar räddningstjänst, ambulans- och städpersonal. Rullator tillåts.

Tvättmaskin

Om du vill ha egen tvättmaskin i badrummet måste den installeras fackmannamässigt.

Tvättstugan

Det är viktigt att du håller bokningstiderna. När du har tvättat färdigt ska du städa tvättstugan. Sopa och torka golv, torka av maskiner och hoar, torka ur tvättmedelsfacken. Det är också viktigt att ta bort ludd från filter i torktumlare och torkrum, så att det inte börjar brinna. Har du ett tomt tvättmedelspaket, tar du med dig och slänger det. Du får absolut inte gå in i tvättstugan på någon annans bokade tid!

Vårda lägenheten

Du är skyldig att sköta lägenheten genom att hålla god ordning och städa den.